Achtergrond

Het gebruik van planten en plantenextracten ter bevordering van de gezondheid is universeel en al even oud als de geneeskunde zelf. Een derde van de wereldbevolking, voornamelijk dan in het Oosten, maakt gebruik van deze geneeswijze.

De traditionele Chinese geneeskunde past kruidengeneeskunde toe op basis van traditionele recepten die zijn bereid uit vele verschillende planten volgens de filosofie van de vijf-elementenleer. In een gezonde situatie houden alle elementen elkaar in evenwicht. Bij onbalans, klachten en ziekte kunnen één of meerdere elementen uit evenwicht raken en kan kruidengeneeskunde, naast andere behandelmethoden, gebruikt om het evenwicht te herstellen.

Inhoud van de opleiding

De 2-jarige Chinese kruidenopleiding wordt gegeven op basis van de klassieke indeling van de Materia Medica. Je leert daardoor de energetische kwaliteiten van de enkelvoudige kruiden en kruidengroepen (warm/koud; stijgend/dalend; orgaanconcepten) kennen.

Ten tweede zullen de kruiden in het ritme van de seizoenen behandeld worden. Dat houdt in dat je specifieke enkelvoudige kruiden/kruidengroepen zult leren kennen en ervaren in het jaargetijde zélf door planten te proeven, ruiken en voelen. 

Daarnaast is er ook aandacht voor de fytofarmacologie (plantkundige werking) en fytofarmacogenese (plantkundige herkomst), zowel van de apotheekkruiden als de keukenkruiden, en de manier waarop voeding en kruiden met elkaar verweven zijn. Daardoor kunnen kruiden en voeding hun plek krijgen in het ritme van het jaar en zal duidelijk worden dat individuen dankzij kruiden en voeding meer contact kunnen krijgen met het natuurlijke ritme in hun omgeving.

Tot slot zal de kennis van de enkelvoudige kruiden/kruidengroepen worden afgewisseld met formules/formulegroepen waarin die kruiden voorkomen. Deze formules kunnen behandelaren direct toepassen in de praktijk. In het begin van de opleiding zullen er maar een paar kruiden in die formules zijn die je door en door hebt leren kennen, aan het eind van de opleiding zijn vele van die kruiden/kruidengroepen regelmatig in de verschillende formules voorgekomen waardoor je ze herhaaldelijk in verschillende samenstellingen tegenkomt.

Diagnostiek

Diagnostiek (tong, pols, strategie van de differentiaal diagnose) is tijdens de opleiding een belangrijk centraal thema, want hoe goed jouw kruidenkennis ook is, de juiste behandeling begint met de juiste diagnose en het juiste behandelprincipe.
Het vertelt iets over het ritme en de energetica van alles in ons en buiten ons. Aan dat verhaal wordt de energetica van de enkelvoudige kruiden en de kruidenformules gekoppeld.

Daarvoor is het ook nodig dat je tijdens de opleiding meer doet dan alleen maar de planten van buiten leren. Je zult ze ook moeten gaan ervaren, in eerste instantie als plant (proeven, ruiken, voelen), maar daarnaast ook in het totaalbeeld van de mens als individu en in het netwerk van zijn omgeving.

Opzet van de opleiding

De opleiding is modulair opgezet. Dat houdt in dat mensen ervoor kunnen kiezen, alleen bij de lesdagen aanwezig te zijn of de opleiding op HBO-niveau te volgen. Zij zullen daarvoor extra lesmateriaal, werkopdrachten, stagemogelijkheden, extra contacturen met de docenten en tentamens aangeboden krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met de TCM-kennis (cursussen, opleidingen) en ervaring van de cursisten.

Met betrekking tot het volgen van verplichte stage-uren gaan wij uit van 100-120 uur. Wij zullen daarbij rekening houden met de TCM-achtergrond en TCM-ervaring van de cursisten. U kunt dit op het inschrijvingsformulier vermelden. Wij zullen daarover contact met u opnemen zodat u vóór onze bevestiging van uw inschrijving weet wat wij van u aan stage-uren verwachten en welke eventuele aanvullende TCM-kennis u zich nog eigen moet maken voor u tot onze kruidenopleiding kunt worden toegelaten.

Na het voldoen aan de opleidingseisen (studie-uren, stage-uren, werkopdrachten) en het behalen van de tentamens en het afsluitend examen zullen de cursisten een diploma ontvangen en in het herbalisten-register worden opgenomen.
Mensen die alleen de lesdagen volgen, krijgen een deelname-certificaat.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij BAF, EUFOM, NVA, NWP en ZHONG.

Kosten

Het eerste jaar van de 2-jarige Chinese kruidenopleiding kost €1950 (€1960 als u in termijnen wenst te betalen; neem hiervoor contact op met sylke.aerts@chinese-herbs-education.com).

Vlaamse ingezetenen kunnen eventueel in aanmerking komen voor KMO-portefeuille. Neem voor meer informatie en voor de betalingsvoorwaarden contact op met Sylke Aerts (OTCG; tel. secretariaat: (+32) (0)470 55 24 52; email: sylke.aerts@chinese-herbs-education.com).